Anke van der Bijl

Anke van der Bijl

Fluitiste Anke van der Bijl geldt als specialist op het gebied van muziekeducatie voor het jonge kind. Zij geeft wereldwijd, van Moskou tot New York, lezingen en cursussen aan muziekdocenten . Ook verzorgt zij Suzuki Fluit trainingen voor muziekdocenten in vele Europese landen. Vanaf 2003 is zij ESA Suzuki Flute Instrumental Director en sinds 2010 vice voorzitter van de ESA. De ESA (European Suzuki Association)is een vereniging van zo'n 2000 muziekdocenten in Europa, Afrika en een deel van het Midden Oosten. Tezamen met een klein team collega's heeft Anke de ESA syllabus ontwikkeld, die sindsdien gebruikt wordt als basis voor de opleiding tot Suzuki docent.
Sinds 2013 is Anke voorzitter van het International Flute Committee van de ISA. (International Suzuki Association). Deze commissie werkt o.a. aan de herziening van het volledige Suzuki Fluit repertoire en begeleidt de nieuwe CD opnames.

Anke is veelgevraagd gastdocent bij internationale workshops waar ze masterclasses en concerten geeft. Dit bracht haar o.a. in Japan, Engeland, Italië, Zwitserland, Finland, België, Denemarken en Spanje, en in 2017 en 2019 zelfs in Auckland, Nieuw Zeeland.

Zij vond het een eer in 2016 te mogen doceren aan het Royal College of Music en de Suzuki fluitgroepen te leiden tijdens het Gala concert in de Royal Albert Hall.

Tegenwoordig richt ze zich vooral op wat ze het allerliefste doet : Het geven van muziekles aan leerlingen in en om Gouda !

Opleiding

Na haar conservatoriumstudie heeft Anke verder gestudeerd bij Abby de Quant. Zij volgde masterclasses bij Peter Lukas Graf, Geoffrey Gilbert, Wissam Boustany en Andras Adorjan en studeerde ensemble leiding en arrangeren bij Henk Alkema. Haar Suzuki fluit opleiding bij het British Suzuki Institute in London en het Colorado Suzuki Institute in de VS rondde zij af met een Post Graduate bij Toshio Takahashi aan het Talent Education Research Institute in Matsumoto, Japan. In Zwitserland en Italië volgde zij muziekopleidingen specifiek gericht op het jonge kind. ( SECE : Suzuki Early Childhood Education, MMG : Music Mind Games en CML : Children’s Music Lab)

Fluitschool en Gouds Jeugd Orkest

Anke was mede oprichter van het Gouds Kinderorkest en was er ruim 10 jaar dirigent. In 2016 heeft ze opnieuw een jeugdorkest in Gouda opgericht, waarmee al bij het eerste optreden een eervolle vermelding bij de Muziekwedstrijd is behaald.
In 1987 stichtte zij haar eigen Fluitschool Flautissimo waar ze vele tientallen fluitleerlingen uit Gouda en wijde omgeving heeft opgeleid.
Als fluitiste geeft Anke concerten met pianist Aad van der Velde. Ook maakt ze deel uit van Blaaskwintet de Eenhoorn.Privacy verklaring :
Cookies zijn helaas niet te vermijden maar wij verstrekken geen data aan derden !
Gegevens van onze leerlingen staan in onze database en worden alleen gebruikt om te communiceren over activiteiten waaraan de leerling deelneemt.